czasnastopy.pl

 
 
 
Strona główna > Aktualności > Czym jest pescetarianizm i jak różni się od innych diet?

Dodano 2023-07-13 (komentarzy 0)

Czym jest pescetarianizm i jak różni się od innych diet?

Wróć do listy artykułów

Obecnie często można usłyszeć od wielu osób, że decydują się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety. Powodów takich decyzji należy szukać głównie w kwestiach etycznych, preferencjach smakowych, aspektach zdrowotnych itp. Peskatarianizm to wyeliminowanie z diety mięsa czerwonego i białego. Można powiedzieć, że podstawą jest dieta wegetariańska, ale owoce morza i ryby są dozwolone.

Na czym polega peskatarianizm?

Ogólnie rzecz biorąc, peskatarianie jedzą wszystko oprócz mięsa. Ich dieta opiera się na warzywach, owocach i roślinach strączkowych. Nie wyklucza spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja, nabiał i konserwy. Jedzą produkty zbożowe, nasiona i wszelkiego rodzaju ziarna. Spożywają również ryby i owoce morza, aby wzbogacić swoją dietę. Osoby stosujące peskatarianizm unikają wszelkiego rodzaju mięsa, bez względu na to, czy mięso jest białe, czerwone, ekologiczne czy nie, peskatarianie nie mogą go jeść. W tym przypadku łatwiej zwrócić uwagę na odpowiednią ilość żelaza i witaminy B12 w przeciwieństwie do diety wegetariańskiej. Zapobiega to rozwojowi objawów niedoboru i nie zaburza pracy organizmu.

Dlaczego dieta peskatariańska jest tak popularna?

Obecnie toczy się wiele dyskusji na temat negatywnych skutków zdrowotnych mięsa i „faszerowania” zwierząt różnymi stymulantami, takimi jak stymulatory wzrostu. Wśród konsumentów rośnie świadomość jedzenia możliwie jak najlepszych źródeł żywności, a ludzie nie chcą po prostu jeść wszystkiego. Wyeliminowanie mięsa z diety może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Niektórzy uciekają się do peskatarianizmu ze względów etycznych. Takie osoby nie jedzą mięsa, ale ryby już tak. Bardzo często ten rybny wegetarianizm jest okresem przejściowym do pełnego w 100% wegetarianizmu.

 

Wiele osób po prostu nie przepada za smakiem mięsa, za to chętnie decyduje się na ryby i owoce morza. Z diety można praktycznie wszystko to czego się nie lubi wykluczyć, pamiętać jednak trzeba o zdrowym rozsądku i zasadach zdrowego żywienia.

Różnorodność białka, kwasy omega-3 i witamina B12

Głównymi źródłami białka w diecie peskatariańskiej są rośliny strączkowe, zboża, nasiona, orzechy, jaja i produkty mleczne. Tego typu produkty mogą z łatwością pokryć zalecane dzienne spożycie białka. Owoce morza są bogate w białko, a ubogie w węglowodany i tłuszcze (mowa o chudych rybach). Dieta wysokobiałkowa może być trudna do osiągnięcia wyłącznie z roślinnych źródeł, jeśli celem jest niskie spożycie innych makroskładników.

 

Owoce morza są najlepszym źródłem kwasów omega-3. Są to związki o wielu właściwościach, które sprzyjają zdrowiu ludzkiego organizmu. Zaliczyć można do nich: kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA). 

 

Witamina B12 występuje praktycznie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Groźnego dla zdrowia niedoboru witaminy B12 uniknąć można poprzez spożywanie ryb, owoców morza, jaj i nabiału. Bardzo częstym skutkiem niedoboru witaminy B12 jest występowanie anemii.

 

Więcej informacji znajdziesz tutaj: https://naturalnieozdrowiu.pl/peskatarianizm-na-czym-polega-dieta-peskatarianska

 

Komentarze:

Aby dodać komentarz zaloguj się na swoje konto

  Schowek (0)