czasnastopy.pl

 
 
 
Strona główna > Aktualności > Dieta przy grzybicy jelit

Dodano 2018-07-25 (komentarzy 0)

Dieta przy grzybicy jelit

Wróć do listy artykułów

Jeżeli zmagasz się z grzybicą jelit, to powinieneś pamiętać o zmianie nawyków żywieniowych i stosowaniu odpowiedniej diety. Polega ona na zmniejszeniu podaży węglowodanów w codziennych posiłkach, natomiast jej podstawą są warzywa i produkty będące źródłem białka. Dzięki temu szybciej i skuteczniej pozbędziesz się groźnych drożdżaków z organizmu, a w przypadku diety przeciwgrzybiczej zapobiegniesz rozwojowi choroby. 

Lekkostrawne pokarmy

Grzybica jelit powstaje w wyniku namnażania się w przewodzie pokarmowym drożdży z rodziny Candida. Jeżeli zaatakują one nasze jelita, pogarsza się nasze samopoczucie, a także pojawiają się uciążliwe dolegliwości tj. biegunka, uczucie przepełnienia, zaparcia i nadmierny apetyt. Ważne jest, aby stosować dietę lekkostrawną, która nie obciąża podrażnionych już jelit. Sprzyja to tworzeniu korzystnych warunków do wzrostu prawidłowej flory bakteryjnej. Zaleca się spożywanie małych posiłków, jemy częściej, a mniej. Zrezygnuj ze smażenia, gotuj na parze lub w wodzie. Najlepiej sprawdzą się łagodne smaki, doprawiaj potrawy ziołami, idealne będą: koperek, bazylia i natka pietruszki.

Pożegnaj się z cukrem

Cukier nie sprzyja osobom, u których stwierdzona została grzybica jelit. Jest to spowodowane tym, że jest on doskonałą pożywką dla drożdży i sprzyjają ich rozwojowi. Dla wielu osób chorych na grzybicę jelit jest to szczególnie trudne, ponieważ niedostateczna ilość cukru przyczynia się do „niedocukrzenia” organizmu, co powoduje, iż mamy większą ochotę na słodkie produkty i potrawy. Należy jednak zrezygnować z cukrów prostych – nie dodajemy białego cukru do herbaty i kawy, podczas zakupów omijamy półki ze słodyczami i suszonymi owocami. Pamiętaj także o czytaniu składu takich produktów, jak napoje gazowane, soki, jogurty i owocowe jogurty, których producenci lubią wzbogacać je o dużą porcję niezdrowego cukru. Białą mąkę i produkty, które są z niej wyprodukowane, zamień na te, do których wykorzystano mąkę pełnoziarnistą. Dotyczy to pieczywa, makaronów i kasz. Nie wszystkie warzywa mogą znaleźć się w diecie osób chorujących na grzybicę jelit. Zrezygnuj z batatów, buraków, groszku, marchwi i kukurydzy.

Zaprzyjaźnij się dojrzałymi warzywami

Pomimo, że powinieneś wyeliminować z diety niektóre warzywa, te bogate w cukry, to są takie, które koniecznie muszą się w niej znaleźć. Grzybica jelit wymusza spożywanie produktów zawierających składniki mineralne i witaminy, które wspomagają pracę układu odpornościowego. Ważny jest również błonnik ułatwiający oczyszczanie jelit z toksyn. Dobrym dodatkiem do posiłku będzie koper włoski, szpinak, cukinia i bakłażan. Pamiętaj, aby jeść je na surowo. Jeżeli zmagasz się z dolegliwościami trawiennymi, obieraj je ze skórki. Jeżeli chcesz zjeść je na ciepło, to gotuj krótko, najwięcej wartości odżywczych zachowują warzywa gotowane na parze.

Szukaj probiotyków w produktach!

Patogenne grzyby zwalczają probiotyki, czyli dobre bakterie. Twój organizm przy grzybicy jelit potrzebuje ich w sposób szczególny. Gdzie ich szukać? Na pewno są obecne w jogurtach, ale wybieraj te bez dodatku cukru! Dzięki nim szybciej odbudujesz prawidłową florę bakteryjną, wzmocnisz odporność i zmniejszysz ryzyko kolejnych ataków drożdżaków.

Kwasy tłuszczowe omega-3 na talerzu

Lubisz ryby? Grzybica jelit to choroba, przy której szczególnie ważne jest to, aby organizm otrzymywał odpowiednią porcję nienasyconych kwasów omega-3. Cechują się one właściwościami przeciwzapalnymi i wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego. Ich źródłem są ryby morskie, orzechy, olej lniany i rzepakowy.

Jeżeli nie masz pewności, że grzybica jelit opanowała Twój organizm, koniecznie wykonaj badania, na które możesz umówić się m.in. na stronie Instytut-Mikroekologii.

 

 

Komentarze:

Aby dodać komentarz zaloguj się na swoje konto

  Schowek (0)