Masz problem ze stopami? Dobrze trafiłeś!

 
 
 
Strona główna > Aktualności > Pascha i babka – najsłodsze smaki Wielkanocy

Dodano 2019-04-09 (komentarzy 0)

Pascha i babka – najsłodsze smaki Wielkanocy

Wróć do listy artykułów

Święta Wielkanocne to czas, w którym po okresie Wielkiego Postu wreszcie możemy przeżyć wspaniałe doznania kulinarne. Oprócz tradycyjnych żurków, jajek i mięsa, na naszych stołach królują wówczas przepyszne słodkości, między innymi pascha i babka. Trudno wyobrazić sobie bez nich Wielkanoc. O czym warto pamiętać, przygotowując oba ciasta?

Sekrety babki wielkanocnej

Babka wielkanocna to tradycyjne ciasto, które od lat gości na naszych stołach podczas świąt Zmartwychwstania. Wypiek ten nie należy do najtrudniejszych, jednak aby w pełni cieszyć się jego doskonałym smakiem i właściwościami, należy zadbać o szereg detali. Babka wielkanocna wilgotna i puszysta, czyli taka, jaką uwielbiamy najbardziej, powstaje między innymi za sprawą odpowiednio dobranego tłuszczu, na przykład masła. Tłuszcz musi zostać dobrze napowietrzony i pozbawionych grudek, co możemy osiągnąć na przykład poprzez delikatne ucieranie, zanim do mieszanki dodamy cukier.

Babkę wielkanocną możemy przygotować także w inny sposób – dodając do ciasta majonez zamiast tradycyjnego tłuszczu. W tej roli świetnie sprawdza się Majonez Dekoracyjny WINIARY, który nada babce niesamowitej puszystości. W celu uzyskania idealnych proporcji, najlepiej wykorzystać pół kilo mąki pszennej, pół kilo mąki ziemniaczanej i 4 łyżki majonezu. Ważnymi składnikami będą także proszek do pieczenia, jajka, cukier i ulubione aromaty.

Babka wielkanocna powinna być polana słodkim lukrem, który stosunkowo łatwo przygotować w domu. Wystarczy wymieszać ciepłą wodę z sokiem z cytryny pozbawionym miąższu i stopniowo wsypywać do tej mieszanki cukier puder. Kiedy lukier uzyska odpowiednią gęstość, należy polać nim ciasto i poczekać aż zastygnie.

Idealna pascha wielkanocna

Niemal równie popularnym świątecznym wypiekiem w Polsce jest pascha wielkanocna. Ciasto przypomina nieco sernik, ale za sprawą owocowych dodatków nabiera wyjątkowego wiosennego charakteru i wyróżnia się ciekawym wyglądem. Do przygotowania paschy doskonale nadaje się ser twarogowy mielony, dokładnie taki, jakiego używamy do serników. Bardzo ważnym składnikiem, nadającym deserowi delikatności, jest słodka śmietana 30% – w proporcji około pół szklanki na 1 kg sera. Oprócz tego do przygotowania deseru potrzebujemy masła, żółtek jaj, cukru pudru, Cukru wanilinowego WINIARY i żelatyny.

Tradycyjna pascha wielkanocna nie może obejść się bez bakalii znajdujących się w jej wnętrzu. Nie warto ich żałować – do ciasta przygotowanego z 1 kg sera, możemy dodać nawet kilka garści ulubionych orzechów, rodzynek czy żurawiny. Gotowy przysmak zasługuje jeszcze na kolorową dekorację. Do tego celu najlepiej użyć ulubionych owoców. Aby osiągnąć ciekawy wielobarwny efekt, można skorzystać jednocześnie z białych, czerwonych i czarnych winogron, mandarynek i kawałków brzoskwiń ułożonych na powierzchni ciasta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by pokusić się o autorską owocową kompozycję.

 

Komentarze:

Aby dodać komentarz zaloguj się na swoje konto

  Schowek (0)