Masz problem ze stopami? Dobrze trafiłeś!

 
 
 
Strona główna > Aktualności > Rodzaje olejów tłoczonych na zimno. Dlaczego warto wybierać oleje tłoczone na zimno?

Dodano 2021-03-16 (komentarzy 0)

Rodzaje olejów tłoczonych na zimno. Dlaczego warto wybierać oleje tłoczone na zimno?

Wróć do listy artykułów

Jak pozyskiwane są oleje toczne na zimno? Do czego je wykorzystać?

 

Oleje tłoczone na zimno w sklepie http://spichlerz-zdrowia.pl pozyskiwane są w niskiej temperaturze – maksymalnie 40-50°C. Nazywany jest on extra vergine. Dla porównania „zwykłe” oleje wytłaczane są w 160°C. Chcąc wykorzystać olej tłoczony na zimno w kuchni, warto pamiętać, że aby zachować pełnię jego wartości odżywczych oraz walorów nie należy używać go do smażenia ani nie powinno się polewać nim gorących potraw. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatek, humusu, pesto, koktajli oraz pieczywa. Oleje tłoczone na zimno można wykorzystać także do zabiegów pielęgnacyjnych. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje olejów wraz z ich częstym wykorzystaniem.

 

Rodzaje olejków tłocznych na zimno

 

  • Olej z orzeszków piniowych idealnie sprawdzi się do pesto, sosów na basie wina oraz zup i ryb.
  • Olej z nasion sosny syberyjskiej bardzo często pity jest bez dodatków jako środek wpływający pozytywnie na działanie układu pokarmowego, kości oraz stawów.
  • Olej z awokado można wykorzystać do sałatek. Zalecany jest także jako preparat poprawiający koncentrację.
  • Olej z sezamu idealnie sprawdzi się do dań kuchni azjatyckiej, doda im niesamowitego, orientalnego smaku i aromatu.
  • Olej ryżowy idealnie sprawdzi się do dressingów.
  • Olej kukurydziany ze względu na swój kolor, często wykorzystywany jest przy produkcji domowego majonezu.
  • Olej konopny bardzo dobrze smakuje połączony z ziemniakami oraz kaszą.
  • Olej z pestek winogron idealnie sprawdzi się do sałatek.
  • Olej lniany można zastosować tak jak olej z pestek winogron. Ponadto idealnie sprawdzi się jako produkt do pielęgnacji włosów oraz cery trądzikowej i dojrzałej.
  • Olej z orzechów włoskich oraz laskowych bardzo dobrze sprawdzi się zarówno do sałatek, jak i deserów oraz lodów.
  • Olej konopny może być wykorzystany jako naturalny środek uspokajający oraz kosmetyk do skóry z niedoskonałościami.
  • Olej koksowy idealnie sprawdza się jako dodatek do deserów, ale i jako odżywka do włosów i paznokci. Ponadto można go wykorzystać jako naturalny zamiennik płynu do płukania ust, płynu do demakijażu oraz pianki do golenia.

 

Zalety olejów tłoczonych na zimno

 

Olej tłoczone na zimno zyskują coraz większe grono oddanych fanów. Wszystko dzięki ich niesamowitym właściwościom. Pierwszą z zalet tego produktu jest fakt, że to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych, zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych takich jak: omega 3 oraz omega 6. Ponadto oleje te cechuje świetna proporcja między tymi kwasami. Warto zaznaczyć, że wykazano ich bardzo silny wpływ na ludzkie zdrowie. Warto zapoznać się z tym w jaki olej może pomóc w walce z kłopotami zdrowotnymi i stosować go jako naturalny wspomagacz powrotu do zdrowia. Warto podkreślić, ze olej tłoczony na zimno sam w sobie nie jest lekiem. Można go stosować jedynie jako element terapii przy zbilansowanej diecie.

 

Jak przechowywać olej tłoczony na zimno?

 

Specjaliści rekomendują przechowywanie oleju tłoczonego na zimno w lodówce. Najlepiej sprawdzi się do tego szczelna butelka wykonana z ciemnego szkła. Należy składować tak zarówno oleje kupione w sklepach, jak i te tłoczone samodzielnie w domu.

 

Komentarze:

Aby dodać komentarz zaloguj się na swoje konto

  Schowek (0)